środa, 29 maja 2013

Kremowa zupa ze szpinaku, kalarepy i pora

Uwielbiam kremowe zupy, we wszelkich możliwych opcjach, kombinacjach i wariantach. Prawie za każdym razem robię nieco inną, próbuję nowych połączeń i smaków. Moja ulubiona wersja to krem brokułowy z wędzonym łososiem i czosnkowymi grzankami. Ale nie robię jej zbyt często, żeby mi się nie znudziła:)

Drugą moją słabością jest szpinak. Naleśniki ze szpinakiem, zapiekanki, ryba pod szpinakiem i z mozzarellą (jak z NorthFish), makaron ze szpinakiem i właściwie każda inna postać:)

Tak więc wczoraj na obiad zielona zupa-krem ze szpinaku, pora i kalarepki:

włoszczyzna, 3 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, ok. 3 litry wody
1 duży por
ok. 300 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
2 duże kalarepki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
3-4 łyżki słodkiej śmietanki
wędzona makrela
garść pestek słonecznika
sól, pieprz, natka pietruszki, odrobina startego parmezanu lub innego twardego sera
bagietka lub grzanki czosnkowe

Z włoszczyzny, listków i ziela ugotować bulion warzywny. Pora umyć, odciąć brzydkie liście i całego pokroić mniejsze kawałki - żeby szybciej się ugotował. Kalarepki obrać ze skórki, jedną pokroić byle jak (wrzucimy ją do bulionu, więc i tak zostanie zmielona), natomiast drugą w kostkę ok. 1 cm. Jeżeli używamy świeżego szpinaku również dokładnie go myjemy i rozdrabniamy. Kiedy bulion będzie już gotowy, wyjąć wszystkie jarzyny oraz listki laurowe i kuleczki ziela angielskiego, a następnie wrzucić kawałki pora, kalarepę, oraz szpinak. Gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. 

W międzyczasie na patelni podgrzać oliwę, wrzucić drugą kalarepkę, pokrojoną w kostkę i smażyć przez 5 minut, a potem wlać ok. pół szklanki wody i dusić, aż kalarepka nieco zmięknie. Trzeba uważać, aby nie stała się ciapowata, chodzi o to, by została troszkę chrupiąca.

Pestki słonecznika należy uprażyć na suchej patelni

Kiedy wszystkie warzywa będą już mięciutkie, blenderem miksujemy zupę na gładki krem. Przyprawiamy i dodajemy śmietankę.

Do talerzy nakładamy 2 łyżki duszonej kalarepki, kilka kawałków makreli (uwaga na ości!), wlewamy zupę, posypujemy pestkami słonecznika, serem, natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub bagietką czosnkową.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz